(044) 361-3691

ГОЛОВНА  БУДІВНИЦТВО  БУДЛIЦЕНЗIЯ  ОХОРОНА ПРАЦІ  САНЕПІДНАГЛЯД  ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА  ПЕРСОНАЛЬНИЙ  ПОШУК

Новітні технології у нормативному забезпеченні будівельної галузі
Стаття (інтерв'ю з науковим керівником "Норматив-pro") в журналі "Будівництво України" №6 2007 року

Журнал "Будівництво України" №6 2007 року (титульна стор.)

стор. 35

стор. 37

Мінрегіонбуд розглянув програмно-інформаційний комплекс "Норматив-pro", розроблений НВПП "Інтерукраїна-софт", і на підставі рішення секції з питань технічного регулювання у будівництві науково-технічної ради (протокол № 4 засідання секції від 18 квітня 2007 року) рекомендував "Професійну нормативно-правову бібліотеку "Норматив-pro" до використання.

У зв'язку з цим, ми попросили відповісти на ряд питань заступника директора НВПП "Інтерукраїна-софт", наукового керівника проекту "Професійна нормативно-правова бібліотека "Норматив pro", кандидата технічних наук Тараса Івановича Власюка.

Тарасе Івановичу, розкажіть у загальних рисах про Вашу нормативно-правову бібліотеку.

Сучасна і дуже зручна програмна оболонка. Хоча це не головне. Важливіше, напевно, що на даний момент це найповніше зібрання нормативних документів, що діють в Україні та мають відношення до будівництва, промисловості будівельних матеріалів і галузі в цілому, від законів та державних норм - до листів і роз'яснень.

Окрім будівництва, бібліотека містить суміжні "повнометражні" розділи - охорона праці, санепіднаг-ляд, пожежна безпека. Обсяг, як бачите, достатньо широкий. Все ретельно структуровано по різноманітним каталогам.

Хто є користувачами нормативної бібліотеки?

Дуже широкий спектр. Це проектувальні організації, архітектурні майстерні, великі промислові підприємства, державні, в тому числі і контролюючі установи. Перелічувати всі назви установ та підприємств немає сенсу. Практично всі підприємства, що вважаються "гігантами індустрії", є користувачами нашої нормативної бази в тому чи іншому обсязі.

Ми з однаковою повагою ставимося і до атомної станції, і до приватного підприємця.

Які переваги має "Норматив pro " у порівнянні зі звичними друкованими виданнями?

По-перше, повний набір документації можна мати на робочому місці або носити з собою на переносному комп'ютері по об'єктах, що дуже зручно для роботи. Обсяг таких документів у паперовому вигляді сягнув би, як мінімум, цілої великої кімнати.

По-друге, наша бібліотека надає широкі можливості для пошуку потрібного документа, що технічно можуть надати лише електронні засоби.

По-третє, при підготовці користувачем будь якої особистої документації не потрібно передруковувати його, а достатньо просто скопіювати потрібну частину тексту. Економія часу відчутна.

Дуже важливим чинником є актуальність. На відміну від "статичної" паперової книги, інформація про документ та зміни до нього надходять постійно, практично щодня.

Крім того, вартість у перерахунку на окремий документ значно менша. Поясню. Один друкований документ коштує, як мінімум, десятки гривень. Вартість його в складі електронної бібліотеки коштуватиме менше однієї копійки. Створення подібної бібліотеки в паперовому вигляді може складати дуже значну суму.

Виходить, що друковані видання тепер взагалі не потрібні?

Ні, чому ж. Не треба розуміти так буквально. Це зовсім різні речі. Офіційне друковане видання за своїм статусом є державним документом. Безумовно, йому "довіри" більше. І юридичної "переконливості" теж.

А такий же електронний документ з "Норматив pro" носить статус довідкового, хоча їх тексти повністю ідентичні.

До речі, ми також реалізуємо офіційні друковані видання нормативів, дивіться їх повний перелік на нашому сайті.

А скільки всього документів містить "Норматив pro"?

Тисяч дванадцять-п'ятнадцять. Точну цифру називати не будемо, тому що це абсолютно "віртуальний" параметр, який нічого не показує. До того ж, щодня змінюється.

Рахувати кількість по файлах або позиціях бази даних-некоректно та не відображає реальної ситуації. При потребі або "на замовлення" загальну кількість документів можна дуже значно завищити штучно.

Наприклад, один документ можна розбити на декілька нібито "різних" документів - файл нормативного документа і п'ять окремих файлів - невеликих змін до нього, окремі файли - накази про затвердження та рішення про розробку. Всього для статистики вийде вісім документів, хоча фактично він один.

До речі, у "Норматив pro " всі зміни додаються до текста документа. Ми не займаємося статистичними приписками принципово.

Де можна побачити список документів і саму програму?

Список дуже великий. Побачити його можна на сайті www.normativ.com.ua. Крім того, можна отримати повну інформацію про кожен документ. З того ж сайту можна взяти демонстраційну версію програми, яка дає повне уявлення про роботу з "Норматив pro". Це все вільно та безкоштовно.

Зараз йде боротьба з "неліцензійними" програмами. Згідно з наказом № 19 від 24.01.2005 р. Мінрегіонбуд може перевірити легальність придбання. Наскільки легальним є "Норматив pro"?

Повністю легальним, і це підтверджено відповідними документами. "Норматив pro" розповсюджується за ліцензією, програма і нормативна база захищені окремими авторськими свідоцтвами.

Використання професійної нормативно-правової бібліотеки "Норматив pro" рекомендовано листом Міністерства будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства України № 11/9-500 від 28.04.2007р..

На "Норматив pro" отриманий позитивний висновок від секції з питань технічного регулювання у будівництві науково-технічної ради Мінбуду.

Впровадження електронної нормативної бази серед суб'єктів підприємництва, підприємств, установ і організацій рекомендоване органами державного нагляду листом Держпромгірнагляду № 03/3638 від 12.07.2006р..

Чи має "Норматив pro " переваги перед аналогами?

Очевидно, найголовніше - це найбільш повна нормативна база і зручність сучасного програмного забезпечення, а ткож якісне та актуальне оновлення нормативної бази (переліки її оновлень щодня публікуються на сайті.) Це наявність повної інформації про кожний документ. Перехресні посилання на документи. Інформація про наявність в офіційних переліках та реєстрах. На теперішній час таких можливостей не має ніхто.

Дуже важлива повна ліцензійна чистота. Авторськими свідоцтвами захищена не тільки програма, але і нормативна база. Теж, це є тільки в нас.

Не менш важливим є те, що "Норматив pro" рекомендований навіть не одним, а двома державними органами: Мінрегіонбудом і Держпромгірнаглядом. Навряд чи хтось може пишатися подібним

Користуючись нагодою, вітаю колег, користувачів та друзів із нашим професійним святом - Днем будівельника. Хочу побажати успіхів у роботі та особистого щастя!